Lokomat Pro FreeD

Το Lokomat Pro FreeD είναι το πρώτο Παγκοσμίως διαδεδομένο ρομποτικό λειτουργικό σύστημα επανεκπαίδευσης της βάδισης με το πρότυπο βάδισης του ανθρώπου και το πρώτο εγκατεστημένο Παγκυπρίως στο Κέντρο μας. Με το Lokomat Pro FreeD παρέχεται  στο Κέντρο μας η θεραπεία της επανεκπαίδευσης βάδισης συμπληρωματικά  με τη συμβατική Φυσικοθεραπεία με σκοπό να βελτιώσει την επανεκμάθηση της βάδιση του ασθενούς. Επιπλέον, το Lokomat Pro διαθέτει το προηγμένο και μοναδικό σύστημα FreeD το οποίο έχει την δυνατότητα κίνησης σε 3 επίπεδα, προάγοντας την μετατόπιση της λεκάνης σε όλα τα επίπεδα όπως φυσιολογικά αυτή εκτελείται κατά τη διάρκεια της βάδισης βελτιώνοντας έτσι  το κινητικό πρότυπο όπου αυτό υπολείπεται. Η επανεκπαίδευση του φυσιολογικού αυτού προτύπου τρισδιάστατης κίνησης  επιτυγχάνεται μέσω σωστά καθοδηγούμενης επαναλαμβανομένης κίνησης της βάδισης σε προσαρμοζόμενα επίπεδα έντασης, συχνότητας και διάρκειας, ανάλογα με τις δυνατότητες αλλά και τους στόχους του εκάστοτε ασθενούς.

Τα ερευνητικά και διεθνή επιστημονικά δεδομένα τονίζουν τη σημασία της επανάληψης ενός σωστού προτύπου με υψηλή ένταση και επαναληψιμότητα. «Η συνεχής ίδια  κι πολλαπλή δραστηριότητα διεγείρει την πλαστικότητα του εγκεφάλου μέσω της ενεργοποίησης κι αναδιοργάνωσης των υγιών νευρώνων, οδηγώντας έτσι στην εκμάθηση και τον κινητικό σχεδιασμό» (Carey et al, 2019). Η επανάληψη συνεπώς των υγιών κι φυσιολογικών προτύπων κίνησης που προσφέρει το ρομποτικό σύστημα επανεκπαίδευσης της βάδισης οδηγεί σε εξαιρετικά ποιοτική αποκατάσταση και ενδείκνυται για νευρολογικά και μυοσκελετικά περιστατικά τα οποία παρουσιάζουν έλλειμμα στην βάδιση. Τέτοια περιστατικά είναι αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σκλήρυνση κατά πλάκας, κακώσεις νωτιαίου μυελού, νόσος Parkinson, μυοπάθειες, μυασθένειες, μυνηγγειώματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.α.

Carey et al, 2019, Finding the Intersection of Neuroplasticity, Stroke Recovery, and Learning: Scope and Contributions to Stroke Rehabilitation, Neural Plasticity, Volume 2019, Article ID 5232374, https://doi.org/10.1155/2019/5232374.